Приемането на България в еврозоната ще генерира допълнителна инфлация не само

...
Приемането на България в еврозоната ще генерира допълнителна инфлация не само
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Приемането ни в еврозоната ще генерира повече инфлация

Приемането на България в еврозоната ще генерира спомагателна инфлация не единствено от индексацията на потребителските цени, само че и в дълготраен проект от промяната на паричния модел и прекосяването от валутния ръб към общата европейска валута, изключително в тези спешни години. 

Това е мнението на макроикономиста Стоян Панчев от Експертния клуб по стопанска система и политика (ЕКИП). 

Пред БНР той изказа недоумение за настояването промяната на лв. с евро да се случи безусловно при започване на 2024 година. Според него процесът може да бъде отсрочен с една или две години:

" Да се изчака възможното осъществяване на референдума за това, да се види резултатът от него и тогава, в случай че е позитивен, да се върви към 2025 или 2026 година, примерно ", сподели Панчев и разяснява, че смяната на лв. с евро може да се окаже по-тежък развой, в сравнение с множеството оптимисти считат, тъй като потребителският джоб ще понесе на два пъти резултата от така наречен закръгляне на цените, какъвто образец има към този момент в Хърватия, само че и по-сериозна инфлация, която може да се случи в следствие като реакция на възможни бъдещи стопански рецесии - по образеца на Литва и Естония, споделя Стоян Панчев.

" Разликата сред инфлацията в България и в Естония е 10%, т.е., в случай че тук е 15%, там е 25%. Това е много, много огромна разлика. Тя идва главно от това нещо, обвързвано с смяната на паричната система, защото валутният ръб стопира част от основаването на нови пари в системата, до момента в който еврозоната подтиква това. И когато премахнеш една такава дълго стояла спънка за основаване на пари и дадеш скок на това основаване посредством еврозоната, резултатът е доста огромен ", изясни той. 

Макроикономистът от ЕКИП прогнозира още намаляваща инфлация през тази година, което обаче не значи по-ниски цени, а единствено понижаване темпа на повишаване на цените. По-голямата част от заетите и в публичния, и в частния бранш, нямат индексация на приходите, което значи 20% обедняване за една година. Ефектът се вижда във вълната от митинги, на която властта ще бъде принудена да реагира, споделя още Стоя Панчев и показва, че откакто се озовем в инфлационната серпантина, единственият излаз е рецесията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР